Geschiedenis

Geschiedenis van buitencentrum Stichting De Voshaar

De geschiedenis van ‘Buitencentrum De Voshaar’ begint in de zestiger jaren met de jaarlijkse zoektocht naar een terrein voor de patrouillewedstrijden van de verkenners en de jaarlijkse rimboejacht van het district Zuid oost Twente van de Nederlandse Padvinders Vereniging (NPV). Enkele jaren achter elkaar werd op het laatste moment de toestemming voor gebruik van een terrein ingetrokken, zoals het terrein aan de weg van Buurse naar Haaksbergen waar zelfs voor rekening van de NPV een pomp was geslagen. Het terrein van Professor Wisseling (Den Haag) aan de Buurserbeek was ook slechts één keer beschikbaar. Kortom het district wilde permanent over een terreintje kunnen beschikken en niet meer afhankelijk zijn van incidentele beslissingen. De zoektocht van de toenmalige districts commissaris dhr. G.J. Snier en de ADC verkenners dhr. D. Weener leverden twee locaties op. Gekozen werd voor het 13 hectare (130.000 m2) grote terrein aan de Oude Boekelerdijk, eigendom van de gemeente Enschede. Dit terrein, zo bleek uit oude kadastrale kaarten, de naam ‘De Voshaar’ te dragen. Het was door de gemeente aangekocht van de familie Scholten om er het crematorium te bouwen. Echter uit de milieuhoek kwamen toen bezwaren waardoor het een natuurterrein bleef.

Op het terrein stonden twee zomerhuisjes: één werd incidenteel gebruikt door een kinderrijk gezin uit Enschede en het andere huisje was permanent bewoond geweest door een stel, waarvan de man was overleden en de vrouw was opgenomen in een verzorgingstehuis in Limburg. In 1968 werd het eerste winterkamp gehouden.

In overleg met de Plantsoenendienst, de toenmalige beheersgroep voor de gemeente Enschede, is een overeenkomst gesloten voor de opschoning van het terrein en een grote onderhoudsbeurt door de DCW van het zomerhuisje. Helaas, nadat de DCW op donderdag de klus had geklaard, werd er op Goede Vrijdag 1973 brand gesticht en ging alles verloren. De dader(s) zijn nooit gevonden. Voor het opruimen van het terrein, de brandresten en het later vernielde andere huisje zijn achttien vrachtwagens vuil afgevoerd.

In 1974 was de nieuwbouw gereed, een praktisch gebouw met aansluiting op de waterleiding. In juni 1978 kreeg het gebouw ook elektriciteit. Op 1 juli 1987 werd de stichting ‘Buitencentrum De Voshaar’ eigenaar van een deel (20.350 m2) van het totale terrein. Verder werd op 11 november 2009 de vernieuwde voorgevel onthuld.

Door de jaren heen zijn er 44 winterkampen gehouden waarvan er ooit één verplaatst is en een ander kamp eerder is beëindigd vanwege overvloedige regen. Voor het overige zijn er elke zomer enkele kampen en ook de weekenden wordt er regelmatig door diverse groepen gebruik gemaakt van het terrein.

[Harrie Bijker, Ruud Egberts, Hans Kobes, Jan Pruis (2010). Honderd jaar Scouting in Overijssel. Almelo: Stolp & Co. Informateurs]

Scroll naar boven